Astrid Lindgrens Näs

A story of waves

The shop with movable furniture, also designed by Tovatt Architects & Planners.

Right next to Astrid Lindgren’s childhood home is the old vicarage that the city bought to create an Astrid Lindgren centre. After about 10 years it was time to upgrade the facilities. The work by Tovatt Architects & Planners focused on the entrance situation including parking, outdoor seating and parts of the garden as well as the entrance space with a shop and a restaurant.

The new walls in the entrance building has a vertical wooden curtain in soft shapes. The wall not only gives the space a varied and strong identity, it also supports a number of functions such built-in shelves, lighting and other technical infrastructure. The information desk and other furniture are all part of the experience design that is specific for this project. The billowing wall in the entrance relates to the design of the outdoor spaces creating a complete concept for the whole experience at Näs. The design of the low walls, the apple trees and the elevated flowerbeds shapes informal garden spaces within the larger structure.

The shop with integrated shelves in the wall.

The entrance to the exhibition.

Details of the wall.

The outdoor seating is designed with low walls corresponding with the interior design.

Details from the garden.

  • share